המדור לחקר החלל: שאלון למפעילי חלל האמנות
ברוכים הבאים ל"מדור לחקר החלל", מסע בין קירות לבנים, תאורת ספוטים וחזונות אמנותיים. בכל פעם נחשוף בפניכם חלל אמנות אחד על כל רבדיו: מהסיפור שמאחורי הקמתו, דרך המודל הכלכלי שמקיים אותו ועד לקו האמנותי הייחודי שמגדיר את זהותו. באמצעות שאלון קבוע יחסית נפרוש את המפה המלאה של כל חלל, מהתנאים הפיזיים והטכניים ועד להזדמנויות להציג בו. זוהי הצצה אל מאחורי הקלעים של המקומות שמעצבים את נוף האמנות העכשווית בישראל. מפעילים חלל אמנות ורוצים להשתתף במדור גם אתם? כתבו לנו
איפה אנחנו:
גלריה העמקים (לכתוב כך בווייז), שנמצאת בקיבוץ שער העמקים הסמוך לחיפה.
היסטוריה של המבנה בקצרה:
החלל היפה בסגנון הבאוהאוס, אשר תוכנן על ידי האדריכל חבר הקיבוץ דן פלג, נבנה בשנת 1974 כסטודיו וגלריה לאמן אברהם עמרי, חבר הקיבוץ אף הוא, שהיה צייר, גרפיקאי ופובליציסט, ואף התמחה בעבודות פסיפס וסגרפיטו (ציורי טיח בשכבות). הקומה התחתונה שימשה לעמרי כמרחב עבודה, ובקומה העליונה הוא הציג את עבודותיו, אירח ולימד ציור. בתחילת שנות ה־2000 עמרי נחלש והפסיק ליצור בסטודיו שלו, המבנה נותר נטוש ואף הושכר לחברה קבלנית אשר הפכה את החלל הייחודי למשרדים, באמצעות הנמכת תקרה, קירות גבס ורצפת פרקט. לאחר שבקיבוץ הבינו שלא ניתן להשכיר את המבנה הציבורי למטרות עיסקיות, הוא עמד נטוש מספר שנים. בשנת 2009 הלך עמרי לעולמו.
על ההיסטוריה והתכנון של מבנה הגלריה ניתן לקרוא גם בבלוג "חלון אחורי" של האדריכל וחוקר האדריכלות מיכאל יעקובסון.
תולדות האמנות:
בשנת 2015 התקבצנו מספר חברים משער העמקים, חלק עוסקים באמנות וחלק מאמינים בתרבות ואמנות בקהילה, ובהם אורן עמרי (נכדו של אברהם), יואנה סיון, אלעד גור, נגה סגל שלידור ועינת סיני פסטרנק. כתתנו רגלינו וחקרנו גלריות קיבוציות בארץ, והגשנו תכנית עסקית להנהלת הקהילה אשר נתנה לנו שנה לניסיון. באוקטובר 2016 חנכנו את הגלריה עם תערוכה ראשונה שהייתה מחווה ליצירותיו של אברהם עמרי, תוך התכתבות עם אמנים עכשוויים מהקיבוץ. על הדשא נמכר כיבוד שבאמצעותו הצלחנו להשיג סכום מכובד ואיתו יצאנו לדרך. בשנים הראשונות הצגנו בעיקר אמנים פעילים שהם גם חברי קיבוץ, אולם כעת הגלריה היא מרחב לאמנות ותרבות אשר הציג כבר עשרות פרויקטים אמנותיים שונים ומתוכננים להציג בו מספר לא מבוטל של פרויקטים בשנים הבאות. את כל המידע על הפעילות בגלריה ניתן למצוא בעמוד הפייסבוק או האינסטגרם.
מי הנפשות הפועלות?
עינת סיני פסטרנק היא אוצרת הגלריה, ומנהלת אותה יחד עם אורן עמרי, שניהם חברי הקיבוץ.

גלריה העמקים, צילום: איתי איילון
ספרו לנו בקצרה על כמה תערוכות בולטות שהתקיימו בגלריה:
לאחרונה השקנו תערוכה לאמן משה סעידי בן ה־89 מקיבוץ כפר מנחם. סעידי מתמחה בעבודות קיר קרמיות, ויחד עם האדריכל מיכאל יעקובסון הפקנו לו תערוכה רטרוספקטיבית אשר מראה את דרכו האמנותית במקביל לסיפור חייו המרתק.
בהזדמנות אחרת אצרה אצלנו רות אופנהיים (שבזכותה השגנו תקציב משמעותי ממפעל הפיס לשיפוץ ושחזור החלל המקורי) תערוכה למריה סלאח מחמיד, אשר הציבה במרכז החלל הר של פסולת בניין, ציירה על הקירות והפכה את המרחב העדין ליקום מקביל ומטלטל.
כשאמנים מתכננים תערוכה הם מחפשים לא פעם חלל מתאים לאופי או לגודל של העבודות שלהם, אז בואו נדבר קצת טכני:
מטראז': קומה עליונה 10X6 מטרים, קומה תחתונה 2X3 מטרים.
גובה תקרה: תקרה אלכסונית גבוהה.
סוג רצפה: בטון מוחלק מקורי משנות ה־70 עם שכבת סילר.
חלונות: גדולים וגבוהים, חלל מלא באור.
תאורה: פנסי תקרה מרובים ואור טבעי.
בסקאלה שבה 1 היא קוביה לבנה סטרילית ו־10 הוא מפעל לייצור תחמושת מהמאה ה־17 שהוסב להצגת אמנות, איפה תמקמו את האופי של החלל שלכם מבחינת אדריכלית? 2.

מראה הצבה מהתערוכה "יש אני משותף" של מרב סודאי, עוז זלוף וקולקטיב אגדה מקומית, צילום: עינת סיני פסטרנק
כמה תערוכות מוצגות בדרך כלל במקביל בגלריה: תערוכה אחת בכל פעם. חמישה מהלכים בשנה, כל מהלך אורכו שישה שבועות, ביולי ובאוגוסט אנחנו בפגרה.
יש חלומות לשינוי ושיפוץ החלל? אם כן, ספרו לנו עליהן: בהחלט יש… אנחנו חולמים לקבל הכרה במבנה כבניין לשימור ולשפץ אותו באהבה, תוך שמירה על זהותו המקורית. כמו כן, המבנה עצמו מוקף סגרפיטו יפיפה מעשה ידי אברהם עמרי, גם הוא זקוק לרסטורציה ושימור.
שובל הכסף – מאיפה הוא בא ולאן הוא הולך:
של מי הבעלות על המבנה? קיבוץ שער העמקים.
מה המודל הכלכלי שמחזיק את הגלריה? מוסד ציבורי ללא מטרות רווח.
החלל נתמך על ידי גופים ציבוריים? לא באופן סדיר. לעיתים מקבלים תמיכה מקרן חבצלת/בשביל האמנות/מפעל הפיס על פרויקטים ספציפיים. אנחנו נתמכים בעיקר על ידי קהילת שער העמקים המופלאה והמוארת וגם על ידי המועצה האזורית זבולון.
האם יש לכם אפיקי הכנסה נוספים? לא, מאמינים במתן פלטפורמה מיטבית לאמנים שמציגים, מתוך נקודת המוצא שכל אחד עושה את מה שביכולתו. מייצרים עולמות קסומים בצניעות והרבה אהבה.
האם נגבים דמי כניסה לביקור בחלל? אם כן, כמה ולאן הולך הכסף? חס ושלום. מי שבא ברוך הבא.
האם אמנים נדרשים לשלם בעבור הצגה בחלל? לא.
האם אמנים מקבלים שכר על השתתפות בתערוכות? לא, משתדלים לעזור במה שאפשר, גם כלכלית.
במוסד יש מקבלי משכורות קבועים? אם כן, באילו תפקידים? האוצרת, שמתפעלת את המבנה מאל"ף ועד תי"ו.
האם אתם מסתמכים על עבודה של מתנדבים? אם כן, באילו תפקידים? נערים ונערות שנדרשים לשעות תרומה לקהילה עוברים אצלנו הדרכה ועושים משמרות בזמן שהגלריה פתוחה (ימי שישי, 11:00–13:00), לעיתים גם חברים.ות יקרים פותחים את הגלריה או מקבלים פניהם של אורחים.

ילדי הגן מבקרים בתערוכה 'גברא' של ינאי קלנר ודותן מורנו בגלריה, צילום: עינת סיני פסטרנק
אמנות וסביבה:
האם מתקיימת פעילות קהילתית בגלריה או מטעם הגלריה? כן.
האם אתם עובדים גם עם השכנים, הקהילה הגיאוגרפית הקרובה? מארחים תלמידים מבתי ספר, סטודנטים ממוסדות אקדמיים, קבוצות של שוחרי אמנות. כמו כן, האוצרת לוקחת חלק במיזם "בשביל האמנות" שמקבץ את כל האוצרות של הגלריות באיזור לשיתופי פעולה, חברות נפלאה ופירגון הדדי.
האם מתקיימת אצלכם פעילות חינוכית או חברתית? ילדי הגנים והמרכזים בקיבוץ מגיעים לבקר באופן קבוע בכל התערוכות. גם אנשי הגיל השלישי של הקיבוץ מגיעים לשיח על בסיס קבוע.
מי קהל היעד שאליו פונות התערוכות בחלל? כולם וכולן.
מה חסר בעיר/יישוב שלכם? חסר שלום במדינה.
ולסוד השמור ביותר של שדה האמנות בישראל: אם אני רוצה להציע תערוכה לגלריה, איך אני עושה את זה?
כרגע אנחנו מתוכננים עד 2029 (כן, כן, יש אופק…).
האם יש קול קורא לתערוכות שיוצא בזמנים קבועים? לא.
באתר הגלריה קיים מייל לשלוח אליו תיקי עבודות? אפשר תמיד לשלוח מייל לכתובת haamakimg@gmail.com.
ישנם חומרים, טכניקות, נושאים וסוגי תערוכות שהגלריה מתמקדת בהם? אנחנו פתוחים לכל רעיון בר קיימא ומגדירים את עצמנו גלריה חברתית שתומכת במהלכים אמנותיים ועיצוביים, אשר מקדשים את חיי האדם באשר הוא.
משהו נוסף? אין דבר חשוב יותר מאמנות, חוץ מהחיים עצמם.
איך עוקבים אחרי הפעילות שלכם? קישורים לאתר, פייסבוק, אינסטגרם וכו':
לעמוד הפייסבוק של הגלריה לחצו כאן.
אינסטגרם: haamakimg@
יש לנו גם רשימת תפוצה במייל למי שמעוניין.