קוראות יקרות, קוראים יקרים,
חזרנו לשגרה, לכאורה. הפסטיבלים קבעו תאריכים חדשים (מנופים, פסטיבל ישראל), האירועים שנדחו מתארגנים מחדש, הגלריות והמוזיאונים נפתחו והסטודנטים עובדים במרץ לסיים את עבודותיהם. תערוכות סוף השנה מתחילות לתפוס צורה.
אבל הגוף לא שוכח. החרדה לא נעלמת פתאום, ויש עדיין משהו באוויר שלא מאפשר להתמסר לשמחה ולהתלהבות של תחילת הקיץ, לתערוכות הגמר, לפסטיבלים, למפגש פשוט עם חברים ולשיחה על אמנות ותרבות. שלא לדבר על ביקור בחוץ לארץ שעדיין לא נמצא בתקציב ריאלי. בכלל – המלחמה לא נגמרה. החטופים עדיין שם, בעזה נהרגים עשרות בכל יום. רעב ואלימות בכל מקום, ואין מקום שהמציאות אינה מגיעה אליו. השבוע כתבנו על הנזק שנגרם לאמנות, לבניינים היסטוריים ולבתי אמנים שנהרסו במתקפות של איראן. גם פיזית וגם מטאפורית, השיקום לא הולך לקרות מהר כל כך. הבאנו גם ידיעה על סגירתו הזמנית של המרכז לאמנות עכשווית בגלזגו עקב מחאות פרו־פלסטיניות. המרכז סירב לתמוך בפומבי בחרם על ישראל, והמחאות הביאו לסגירתו. המתיחות הפוליטית הזאת מתפשטת למוסדות תרבות ברחבי העולם, ואי אפשר לברוח מהמצב גם כשבאים לתערוכה בחלל אמנות (בצדק?).
גם לאוסטרליה מגיע הסכסוך שלנו: האמן חאלד סבסאבי שב לייצג את אוסטרליה בביאנלה בוונציה 2026, זאת לאחר הדחתו בפברואר בעקבות לחץ פוליטי, בשל עבודות קודמות של סבסאבי שעוררו סערה.
כמו שאנו אוהבים לעשות בשנתיים האחרונות, נחזור להתנחם בהיסטוריה של האמנות, בקריירות שפורחות רחוק מכאן ובביקורת על יצירות.
השבוע אנו מציגים את מאמרה של מיטל רז, "מושג שמתחיל בכישלון, מבוך והולדת האמנות המושגית בישראל" מתוך גיליון 07 המודפס. המאמר מעלה מהאוב את התערוכה הניסיונית "מבוך", שנפתחה במוזיאון ישראל בפברואר 1967. התערוכה ביקשה לייבא ז'אנר של תערוכות לבירינת שפרחו באירופה באותה תקופה, אך כבר בערב הפתיחה התייחסו אליה המבקרים, האמנים ואפילו האוצר כאל כישלון, והיא כמעט נמחקה מדפי ההיסטוריה. רז מבקשת להציב את "מבוך" כנקודת האפס של האמנות המושגית בישראל, ומציעה מבט חדש על תפקידו של הכישלון ביצירת אמנות פורצת דרך.
במדור פריחת מוחות אנו מארחים השבוע את אלינור קרוצ'י, צלמת ישראלית שחיה ועובדת בניו יורק כבר שלושה עשורים. בראיון היא דנה בגישתה האמנותית האוטוביוגרפית, המתמקדת בנושאים אוניברסליים בחיי המשפחה. על השאלה "מה תכתבי בגלויה הביתה?" עונה קרוצ'י: "סליחה שאני גרה כל כך רחוק, אני אוהבת אתכם."
השבוע פרסמנו גם את הביקורת של ידידיה גזבר על ספרי האמן לילדים על יחיאל שמי ואורי ריזמן. גזבר כותב שהספרים הללו מציבים עמדה מתחרה לשיח מוזיאלי מקובל. במקום לפגוש מדריכה שמקריאה לנו מידע על פעילותו של האמן וממקמת אותו על ציר הזמן העולמי כדי להסביר את החומר והטכניקה, במקום לפגוש אוצר שיספר לנו מה מושא הציור כך שלא נתבלבל, אנו נפגשים עם היצירות עצמן, וההדרכה מופיעה כדיאלוג מתוך מה שרואים.
אגף החינוך של מוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית מגייס מנהלת תכניות חינוך
דרישות התפקיד:
ריכוז ההדרכה במוז"ה, ניהול צוות ההדרכה, לוח ההזמנות של ההדרכות ופיתוח התכנים.
ניסיון בחינוך מוזיאלי – הדרכה בתערוכות אמנות של קבוצות מגוונות.
יכולת וניסיון בהעברת סדנאות מעשיות באמנות.
יוזמה וחשיבה מקורית לפיתוח תכנים.
יכולת ניהול והובלת צוות ויחסי אנוש מצוינים.
גמישות, סבלנות ויכולת לעבוד תחת לחץ.
ניסיון ויכולת בעבודה אדמיניסטרטיבית – תיאום קבוצות, התאמת תכנים לקהלי יעד, ארגון והפקה של ימי ופעילויות הדרכה.
לימודי אמנות במוסדות השכלה גבוהה.
קורות חיים ותמונת דיוקן ניתן לשלוח למייל: muzaoffice.museum@herzliya.muni.il
עד יום חמישי, 17.7.25
פסטיבל מנופים 2025 / תאריכים חדשים
ירושלים | שלישי–שבת, 22-26.7.25
העולם זז – ואנחנו איתו.
אמנים ואמניות מכל קצוות הארץ מציגים עבודות חדשות, תגובות חדות והצעות למבט אחר בתוך התקופה הקיצונית הזו. חלק מהאירועים שונו מעט, חלק זזו, אבל היצירה לא הלכה לשום מקום, היא חיה, בועטת, ומזמינה אתכם פנימה.
אורפנד לנד, גל דה פז ומלכות הדראג, TATRAN, עידית מינצר מארחת את יחזקאל רז, יוסי פיין וחברים נוספים, מופע סטנדאפ עם עדי הלמן, תערוכות אמנות חדשות וחד פעמיות במיוחד לימי הפסטיבל, פעילויות לילדים ועוד.
מוזמנים לרכוש כרטיסים למופעים בתאריכים החדשים בקישור הזה.
תודה על האמון, הסבלנות והאהבה.
הזמינו חברים וחברות לקבוצת העדכונים של הפסטיבל >>>
אינקובטור האמנים 2025 / הארכת הדדליין להגשה
תאריך אחרון להגשה: שני, 14.7.25
אמנים ואמניות ירושלמיים, בוגרי בתי ספר לאמנויות בשלוש השנים הראשונות לאחר סיום לימודיהם, מוזמנים ומוזמנות להגיש בקשה להשתתפות בתכנית האינקובטור 2025. תכנית האינקובטור משמשת בית חם ופורה לאמנים צעירים ומבטיחים, ומעניקה להם תמיכה וכלים מקצועיים בצעדיהם הראשונים בעולם האמנות, בהנחיית האוצר אבי לובין.
זו הזדמנות ייחודית להיות חלק מקהילה תומכת, לרכוש מיומנויות מקצועיות, קשרים וידע בעזרתם של אנשי ונשות מקצוע מהשורה הראשונה, ולהיחשף לעשייה האמנותית המגוונת המתקיימת בירושלים.
כל הפרטים בקישור הזה.
מועדון הילדים.ות לאמנות בסדנאות האמנים
מרחב למפגש ויצירה לכל המשפחה
סדנאות האמנים, רח' האומן 26, תלפיות, ירושלים
רביעי, 9.7.25 בשעות 16:30–18:30
"הכנת גלויות לדרך", סדנה בהשראת הפרויקט "אופקים אפשריים", הכוללת ביקור סטודיו ומפגש עם האמנית סאלי פורמן.
במחיר סמלי של 15 ש"ח | מומלץ להגיע עם בגדים שניתן ללכלך
קייטנת אמנות 2025 בסדנאות האמנים ירושלים
ימי ראשון–חמישי, 20.7.25–14.8.25, בשעות 8:00–16:00
ארבעה שבועות של יצירה אמיתית במתחם הסדנאות עם אמנים ואמניות מהשורה הראשונה. קייטנה ייחודית לילדים וילדות העולים לכיתות א–ז, הכוללת עבודה עם חומרים מקצועיים, סיורים בתערוכות ושיחות עם אמנים ואמניות.
בכל שבוע נושא אחר:
שבוע וידאו ואנימציה: 20.7–24.7
שבוע הדפס, ציור וצבע: 27.7–31.7
שבוע פיסול: 3.8–7.8
שבוע צילום: 10.8–14.8
בהדרכת אמניות וסטודנטיות לאמנות עם ניסיון רחב בהוראה.
בהרשמה מראש בלבד | מספר המקומות מוגבל
לפרטים והרשמה לחצו כאן או בטלפון: 02-6797508
