רב ערב 27.11.24

קורס: זיכרון השואה בתרבות הישראלית | פמנחם בן ששון ופאטמה שנאן בבית לאמנות ישראלית | "מאדמות הגָפְרִית אל קרחוני סְבָאלְבָּרְד", איילת השחר כהן | מוזיאון הרצליה מגייס מנהלת תכניות חינוך | התיבה: אחרי המבול

קוראות יקרות, קוראים יקרים,

בשבוע שעבר היצירה "קומיקאי" של מאוריציו קאטאלן הגיעה (שוב) לכותרות כשנמכרה במכירה פומבית בסכום מעורר השתאות של 6.2 מיליון (!) דולר. את היצירה רכש משקיע קריפטו יליד סין, שמיומן היטב במציאת ערך בחפצים בלתי ממשיים. "זה נכס מרתק כי ההנאה ממנו כה גדולה שאנשים מוכנים לא להחזיר את ההשקעתם במלואה. הנאה היא לא דבר שיש להמעיט בערכו," אמר מייקל מוזס, המייעץ לקונים פוטנציאליים המעוניינים להשקיע ביצירות אמנות לניו יורק טיימס. מערכת ערב רב מאחלת בריאות לבעלים החדשים, ונזכיר שני מאמרים מארכיון ערב רב העוסקים באותה בננה (בגרסה הקודמת שלה, שבוודאי הפכה לקומפוסט מאז): נועה מורדוך סימונסון, שטוענת כי יצירתו של קטאלן נוגעת בדיון הטמון בלב כל יצירת אמנות, ושואלת אם עלינו כחובבי אמנות וכחוקרים שלה להתייחס רק אל מה שהיא מציגה; ויונתן אמיר שמזכיר למי שחולק על מעמד של אמנות כנייר ערך "לחשוב אם וכיצד ניתן להפעיל מערכות אמנות חלופיות".

עוד באתר השבוע: טלי תמיר על ההיעדר בעבודותיו של יצחק ליבנה בתערוכה "מחכים לברברים" בגלריה נגא.

הערת מערכת: החל מהשבוע, הניוזלטר שלנו יגיע אליכם אחת לשבועיים. אם אתם עוד לא שם איתנו, כדאי לעקוב אחרינו גם באינסטגרם ופייסבוק.



"אני חי עם הצל ויוצר עם האור"

קורס: זיכרון השואה בתרבות הישראלית

שישה מפגשים מקוונים
ימי חמישי בשעה 18:00

יד ושם מזמין אתכם להצטרף לקורס "זיכרון השואה בתרבות הישראלית": שישה מפגשים מקוונים עם מיטב המרצים בתחומי האמנות הפלסטית, ספרות, מוזיקה, תיאטרון, קולנוע ומחול.

הקורס יעסוק בייצוג השואה בתרבות הישראלית ויבחן את הקשר בין אמנות וזיכרון בעבר ובהווה, ואת תרומתם של אמנים ואנשי תרבות לשיח בנושא הנצחת זיכרון השואה ועיצובה במרחב הציבורי הישראלי.

5.12.24 – יונתן אמיר: חוקר אמנות ישראלית

12.12.24 – פרופ' גד קינר (קיסינגר): שחקן, משורר ופרופסור לתיאטרון

19.12.24 – פרופ' רוחמה אלבג: פרופסור לספרות, מתמחה בספרות עברית ובתולדות יהודי מזרח אירופה

2.1.25 – ד"ר עידית סוסליק: מרצה, חוקרת וכותבת מחול

9.1.25 – פרופ' ליאת שטייר לבני: חוקרת שואה, קולנוע ותרבות ישראלית

16.1.25 – שרון מולדבי: זמר ומוזיקאי

עלות הקורס: 360 ₪, להרשמה >> https://bit.ly/3ZmNBeh



פרופ' מנחם בן ששון והאמנית פאטמה שנאן בבית לאמנות ישראלית

"ספריות יהודיות באגן הים התיכון בימי הביניים", הרצאה מיוחדת של פרופ' מנחם בן ששון במסגרת הקורס "ספריות כבני אדם"

ראשון, 1.12.24 בשעה 19:00
הרצאה מקוונת

פרופ' מנחם בן ששון מהחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו באוניברסיטה העברית בירושלים, המשרת גם כנגיד האוניברסיטה. עבודתו המחקרית מוקדשת ליהודים בארצות האסלאם בימי הביניים והיא נשענת ברובה על ממצאים מגניזות קהיר.

בגניזות קהיר נמצאו כמאה רשימות של כתבי יד שונים – הגדולה בהן בת כ־200 פריטים – רובן הגיעו מספריות פרטיות ומיעוטן רשימות של מוכרי וקוני ספרים. לצד הרשימות ישנן עדויות ממכתבים על רכישת ספרים, שיווקם וגיבושם לכלל ספריות בקהילות שונות.

לפרטים והרשמה: https://bit.ly/3Zn6Ap4

מפגש בין ד"ר טלי תמיר והאמנית פאטמה שנאן

שלישי, 3.12.24, בשעה 18:00
למידה מקוונת

השיחה תתקיים במסגרת הקורס "דיאלוג פנימי", שמציע לקהל הזדמנות להכיר קבוצה נבחרת המייצגת את הדור החדש של אמנים ואמניות פלסטינים, אזרחי מדינת ישראל, שהופיעו בזירת האמנות והפכו לשחקנים פעילים בה בשנות ה־2000.

פאטמה שנאן נולדה וגדלה בג'וליס, כיום מתגוררת ויוצרת בג׳וליס ובתל אביב. שנאן מתמקדת בציור פיגורטיבי, בעיקר בטכניקה של שמן על בד. יצירותיה מתאפיינות בהסתכלות תיאטרלית על סצנות שביימה, שהמשתתפים בהן משתייכים למעגלי חייה השונים. באמנות שלה, שנאן שואפת לפרק הגדרות מוצקות הנוגעות לציור וכן לזהויות מגדריות, לאומיות ואתניות, ולהציע הגדרות חלופיות קולחות יותר.

ד"ר טלי תמיר היא אוצרת בכירה וחוקרת אמנות. בשנים 1994–2004 כיהנה כאוצרת גלריה הקיבוץ בתל אביב.

פאטמה שנאן, דיוקן עצמי בטרסה, 2023



"מאדמות הגָפְרִית אל קרחוני סְבָאלְבָּרְד" / איילת השחר כהן

גלריה בארי, בית רומנו, דרך יפו 9, קומה 1

פתיחה: שישי, 6.12.24 בשעה 11:00
נעילה: 25.1.25
אוצרת: סופי ברזון מקאי

התערוכה של איילת השחר כהן עוברת דרך שני עידנים, בין שני חבלי אדמה, מה שנמצא מעליה ומתחתיה, דרך היסטוריה ומיתולוגיה של חורבן והרס, וחיים אחריהן. קצה אחד נטוע במפעל מתפורר ומחצבות גופרית, העומדים בין קיבוץ בארי לעזה. הקצה השני מעוגן בכספת זרעים בארכיפלג סְבָאלְבָּרְד, עמוק בתוך צלע הר במכרה פחם נטוש. בכספת מוטמנות בהקפאה מיליוני דגימות זרעים, מוגנות מפני אירוע הכחדה.

בגלריה, הצבה המורכבת מקולאז'ים ידניים ודיגיטליים של מבני בטון מעל ומתחת לפני האדמה. עבודת וידאו, ופרספקס שחור נובע כמו נפט מהרצפה. שרידי מבנים נגוסים ואכולים, מוגדלים עד כדי הבלטת רוזטות הדפוס. תחת אדמה וצמחייה תת קרקעית, זורם בעורקי הבטון של התערוכה רצון עז להביא בהירות וצלילות אל תוך החשכה.

התערוכה כולה עוטפת את "ספר עשבים", ספר האמנית השני של איילת השחר, שהשאיל את שמו מספרי העשבים ההיסטוריים. לידת הספר והתערוכה כולה באמונה עמוקה, קמאית, באדמה ובתנועתה, ביכולת שלה להוציא מתוכה חומרי חיים, גם אם אינם נראים כרגע בעזרת העיניים אלא רק באמצעות הלב. בעולם מאובן ונטוש היא מבקשת לזרוע, בתחתית הבאר העמוקה מאוד, את האפשרות לתיקון, לריפוי, זיכרון של עידנים שלמים מקופלים לתוך זרע אחד קטן.



מוז"ה – אגף החינוך במוזיאון הרצליה לאמנות עכשווית

מגייס מנהלת תכניות חינוך

 דרישות התפקיד:

ניסיון בחינוך מוזיאלי: הדרכה בתערוכות אמנות של קבוצות מגוונות.

יכולת וניסיון בהעברת סדנאות מעשיות באמנות.

יוזמה וחשיבה מקורית לפיתוח תכנים.

יכולת ניהול והובלת צוות ויחסי אנוש מצוינים.

גמישות, סבלנות ויכולת לעבוד תחת לחץ.

ניסיון ויכולת בעבודה אדמיניסטרטיבית: תיאום קבוצות, התאמת תכנים לקהלי יעד, ארגון והפקה של ימי ופעילויות הדרכה.

לימודי אמנות במוסדות השכלה גבוהה.

קורות חיים ותמונת דיוקן ניתן לשלוח למייל: muzaoffice.museum@herzliya.muni.il

עד יום שלישי, 10.12.24



התיבה — אחרי המבול

 السفينة — بعد الطوفان
The Ark — Receding Waters

בית הנסן
נעילה: 13.12.24

סיפור המבול המקראי מצטרף לסיפורים מיתיים של תרבויות רבות ברחבי העולם שבמרכזם שיטפון אדיר שמוחק עולם קדום. אל מול האסון, האנושות ניצלת בזכות בנייתה של תיבה, שמתוכה נוצר לבסוף עולם חדש. סיפורי תיבה עוסקים אפוא בכיליון, אבל אולי בעיקר ביצירה; בפעולות עיצוב ומלאכה הנושאות באחריות האנושית לאסוף ולשמר; פעולה שמצילה וגם מפיחה תקווה.

מלאכת העיצוב, על סוגיה השונים, מציעה מנעד רחב של מיומנויות להתמודדות ותגובה בזמן אמת, לפתרון בעיות מורכבות, להצלת חיים. בכל עת, ובפרט בעתות משבר, עבודת העיצוב נוגעת לא רק בתוצרים יישומיים, אלא ביצירה של נקודות מבט חדשות, תיווך ושימור של ידע תרבותי ורוחני. בעיצומו של מבול, שבוע העיצוב ירושלים 2024 הפנה את מבטו אל עבר האופק.

המעצבים המשתתפים התרכזו בעשייה ומעשי יצירה הנוגעים ביסודות שאיתם נרצה לבנות את העתיד, עת יִיבשו המים. מוצגת לפניכם אסופת עבודות נבחרות מתוך התערוכות השונות, כמזכרת משבוע העיצוב שחלף.

אוצרות ראשיות: דנה בן שלום, סוניה אוליטסקי

שעות פתיחת הגלריה: שני-חמישי בשעות 18:00-10:00, שישי בשעות 14:00-10:00, שבת בשעות 16:00-10:00

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *