• מערכת ערב רב
  • 06/03/2025

מטבע הקריפטו TRUMP$, שהוגדר כ'יצירת אמנות', מאבד 12 מיליארד דולר מערכו

"מטבע המם" TRUMP$, שהושק על ידי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בינואר השנה, רשם ירידה חדה בערכו ואיבד כ-12 מיליארד דולר. שווי השוק של המטבע הדיגיטלי, שהגיע לשיא של כ-15 מיליארד דולר בזמן השבעתו של טראמפ לנשיאות, צנח לכ-2.48 מיליארד דולר בלבד.

למי שאינו מכיר את עולם הקריפטו, "מטבע מם" (Meme Coin) הוא סוג של מטבע דיגיטלי שאין לו פונקציה מעשית, והוא נוצר בעיקר כבדיחה או כמחווה לתופעת אינטרנט פופולרית. בניגוד למטבעות קריפטו רגילים כמו ביטקוין או את'ריום, שמשמשים לעסקאות ויישומים מעשיים, מטבעות מם נוטים לעלות ולרדת במהירות, לעתים קרובות על סמך פרסום ולא ערך אמיתי.

הפרט המעניין ביותר בפרשה הוא שבאתר האינטרנט של TRUMP$ מופיעה הצהרה באותיות קטנות המגדירה את המטבע כ"יצירת אמנות" ולא כהשקעה פיננסית. על פי גיאורג באק, יועץ אמנות דיגיטלית ומייסד-שותף של יריד האמנות "The Digital Art Mile", הגדרה זו אינה מקרית. בפוסט שפרסם בלינקדאין, באק טען שטראמפ יצר "את יצירת האמנות היקרה ביותר בעולם", יקרה אפילו מ"סלבטור מונדי" של לאונרדו דה וינצ'י שנמכרה ב-450 מיליון דולר.

בשיחה עם ARTnews, הסביר באק כי הגדרת המטבע כאמנות היא ככל הנראה תרגיל משפטי מתוחכם: "אחד האתגרים המשפטיים הגדולים ביותר עבור מטבעות קריפטו הוא הסיווג כנייר ערך תחת רגולציות פיננסיות כמו מבחן האווי", הוא אמר. "אם מטבע מסווג כנייר ערך, הוא חייב לעמוד בתקנות מחמירות שדורשות רישום, גילוי ואמצעי ציות. על ידי הגדרת מטבע המם כאמנות או כמוצר תרבותי, היוצרים שלו יכולים לטעון שזה לא כלי השקעה אלא פריט אספנות או ביטוי יצירתי."

באק ביקר בחריפות את השימוש בהגדרת "אמנות" כדי לעקוף רגולציה, וציין כי "זה כמעט גרוטסקי שאמנות משמשת שוב כמסווה לביצוע פעילויות שאחרת היו נחשבות בלתי חוקיות… בעוד שמטבעות רגילים נתונים לפיקוח קפדני, מטבעות המוגדרים כאמנות נהנים מחופש אמנותי, זכות יסוד של האנושות."