• מערכת ערב רב
  • 11/12/2025

ננה קאלו היא זוכת פרס טרנר לשנת 2025

ננה קאלו (Nnena Kalu), אמנית בריטית־סקוטית בת 59, היא זוכת פרס טרנר לשנת 2025. קאלו, אמנית אוטיסטית עם לקויות למידה ויכולת תקשורת מילולית מוגבלת, פורצת דרך כמי שמרחיבה את גבולות ההכרה באמנות של יוצרים עם נגישות שונה.

קאלו יוצרת את עבודותיה רחבות־ההיקף ב-ActionSpace, ארגון ללא מטרות רווח בלונדון המסייע לאנשים עם מוגבלויות לעסוק ביצירה אמנותית. עבודותיה המופשטות, העשויות משכבות של סרטי וידאו ישנים, בד, חבלים וחומרים תעשייתיים נוספים, ידועות באופי המצטבר והטקסי שלהן. לצד עבודות הפיסול מוצגים גם רישומי הספירלות הגדולים שלה, שנוצרים בתנועה רציפה ורפטטיבית. עבודותיה של קאלו הוצגו בשנים האחרונות בספרד ובנורווגיה, והיא מיוצגת גם באוספי מוזיאוני הטייט בבריטניה.

מנהל הטייט אוליבר פארקוהרסון, יו”ר חבר השופטים, מסר ל-BBC כי הדיונים בפרס נמשכו ״שעתיים או שלוש״, והדגיש שהבחירה התבססה אך ורק על איכות היצירה. ״התוצאה לא נבעה מרצון לתת את הפרס לננה כאמנית נוירו-מגוונת. זה לא היה גורם מניע. הבחירה נבעה מהאמונה באיכות ובייחודיות של עבודתה – דבר שאי־אפשר להפריד ממנו את האישיות והזהות שלה״. לדבריו, מדובר “ברגע היסטורי”.

אף שבשנים האחרונות פרס טרנר איבד מיוקרתו, הוא עדיין אחד הפרסים החשובים בעולם האמנות. שלושת המועמדים הנוספים, מוחמד סאמי, רני מאטיץ׳ וזיידי צ׳ה (Rene Matić, Zadie Xa, Mohammed Sami), קיבלו פרסי הוקרה. תערוכת כל המועמדים תוצג עד פברואר 2026.