קוראות וקוראים יקרים,
הקול הקורא להשתתפות בביאנלה לאמנות בוונציה, שפירסם לאחרונה משרד התרבות, ממשיך לעורר ויכוחים בין מי שתומכים בהגשת הצעות לאלו שקוראים לא לקחת חלק בפרויקט שמייצג את ישראל בתקופה כזו. עידית עמיחי, מנהלת בית לאמנות ישראלית במכללה האקדמית תל אביב יפו ומי שניהלה בשנים 2000–2016 את תחום המוזיאונים והאמנות במשרד התרבות, כותבת ב״ערב רב״ על העבר וההווה של הפעילות הישראלית בביאנלה בוונציה, ומגיבה לשיח בנושא הקול הקורא להשתתפות באירוע הבא. ״השאלה לדעתי אינה אם להגיש לקול הקורא או לא ואם להשתתף או לא, אלא מה להציג בימים שחורים אלה, ובאיזה אופן להשתתף״, כותבת עמיחי.
זו הזדמנות להמליץ גם על מאמרו של אליק מישורי ״כמות דמוקרטית לעומת איכות אוצרותית״ העוסק בהיסטוריית ההשתתפות הישראלית בביאנלה בוונציה, שפורסם בגיליון המודפס השמיני של ״ערב רב״ ועלה לאחרונה גם לאתר.
הצלם אורי גרשוני מציג תערוכת יחיד בגלריה שלוש. ״ראיתי כאן הזדמנות לשוב ולהשתעשע בתחביב שפיתחתי בשנים האחרונות של איחוי משפחות שבורות״, כותבת נורית דוד בטקסט פואטי־אמנותי־אישי בשם ״הבוטגה של הגרשונים״. ״זהו ניסוי בהמרת אמנות במלאכה, יצירות בתוצרים ואינדיבידואל בעסק משפחתי״.
עוד ב״ערב רב״:
״התערוכה מבקשת לגעת באפשרויות של אבל וריפוי דרך ובאמצעות הגוף, ומציגה מנעד של אתרים מוחשיים ורוחניים בעלי משמעות מיתולוגית או ארכיטיפית שמאפשרים את התהליכים הללו”, כותבת דורי בן אלון על התערוכה הקבוצתית “גוף הפך מקום”.
במדור ״פריחת מוחות״ מתארח איציק בדש
במדור “בדיקת מציאות” מתארח אדם יקותיאלי
ובמדור לחקר החלל מתארחת גלריה מאיה מת״א
בברכת שנה טובה, גמר חתימה טובה וסיום המלחמה במהרה.
“הזורעים בדמעה” / אוצרות מארכיון בארי
גלריה בארי, בית רומנו, דרך יפו 9 קומה ראשונה, תל אביב
פתיחה: שישי, 3.10.25 בשעה 11:00
אוצר: גלעד מלצר
ב־18 באוקטובר 2023 העלה גלעד מלצר תצלום ישן נושן מארכיון קיבוץ בארי, ובו נראה זוג מתבונן בלוח המודעות בחדר האוכל. לימים הפך מבנה זה לגלריה של הקיבוץ, שגם היא הושמדה בשבעה באוקטובר. בהמשך, וכמעט בכל יום, העלה מלצר תצלומים ומסמכים מהארכיון האדיר של בארי, שמכיל יותר מרבע מיליון פריטים. מנהלת ואוצרת הגלריה, סופי ברזון־מקאי, הזמינה את מלצר לבחור ולאצור תערוכה מתוך האוצר הבלום הזה.
עבור הציבור הישראלי נקשר בארי מייד לאותה שבת נוראה. אבל בארי הוא הרבה יותר מזה. הקיבוץ קיים כבר 80 שנים, ובמשך שלושה דורות הפך קהילה של גדילה, קליטה וצמיחה.
התערוכה “הזורעים בדמעה” היא תוצאה של שיתוף פעולה משמעותי ראשון בין הגלריה לבין הארכיון של בארי: עשרות תצלומים, קטעי סרטים, שירים, מוזיקה, ואפילו קטעים מרדיו בארי. לצד זאת בחרנו להאיר כמה מומנטים מחיי הקהילה. כמו כן, שלפנו כמה תצלומים שמזכירים לנו שבתוך ים המסמכים והתיעוד האינטנסיבי של שגרת היומיום יש בארכיון לא מעט פנינים – רגעים של יופי מפעים.

סוכות בבוסתנא – גג חי למפגש, יצירה ומשמעות
סדנאות האמנים בירושלים, רחוב האומן 26 (קומה 3), ירושלים
“כולנו אושפיזין”
ראשון, 5.10.25 בשעה 19:30
כיצד נגדל דור סובלני בירושלים? שיחה בהמשכים
מפגש שני של הורים וא.נשי חינוך, והפעם בסימן היכרות עם יוזמות קיימות ושותפויות במרחב החיים הירושלמי.
ישתתפו בפאנל: ירושלים שווה, מרכזים לצדק חברתי, פורום מחשבה ומעשה, כולנא, סדנאות האמנים, בועטים את הגזענות מהמגרשים.
סיור ליקוט וסיור בתערוכה
רביעי, 8.10.25 בשעה 09:30
בואו לגלות את הטעם האמיתי של תלפיות!
מוזמנים עם כל המשפחה לסיור ליקוט מפעיל חושים לאורך פארק המסילה וסיור בתערוכה ״שורש העניין״ עם טל ג׳אגר קלוזנר, מדריכת ליקוט מוסמכת ומורה לשפות והיסטוריה.
עלות כרטיס 25 ש״ח – תשלום והרשמה מראש באתר סדנאות האומנים
סדנת גלגול עלי גפן בגינת הגג הקהילתית
חמישי, 9.10.25 בשעה 11:00
מי אמר שאין ירוק בירושלים? בואו לגלגל איתנו בבוסתנא!
בגג הכי יפה בתלפיות נבטה גינה קהילתית חדשה. בואו לגלגל ביחד בסדנת גלגול עלי גפן בהדרכת יוסי גן אל. הפשילו שרוולים והצטרפו אלינו כפעילים קבועים בגינת הגג הקהילתית: אחת לשבוע משקים, נוגעים ומשפיעים!
בתמיכת רשות הצעירים, עיריית ירושלים. ההשתתפות ללא עלות בהרשמה. קישור באתר סדנאות האמנים
יוגה
שישי, 10.10.25 בשעה 11:00
פותחים סופ״ש עם יוגה בכיפה הגאודזית!
השילוב המושלם של תנועה ואמנות. הצטרפו לשיעור יוגה משחרר בהדרכת מיכל הרדה, אמנית זכוכית, רקדנית ומורה ליוגה שמשתמשת בגוף ובתנועה כדי לחבר אותנו לעצמנו ולמקום. בואו להזיז את הגוף, לנשום עמוק ולנקות את הראש לקראת סוף השבוע.
שיח גלריה
שבת, 11.10.25 בשעה 11:00
אירוע בתערוכה ״שורש העניין״: זה בטבע שלנו
אוצר התערוכה ד״ר ירדן שטרן יארח את האמניות רותם בידס ויעל מאירי כדי לדבר על ההיבטים המגדריים העולים בעבודות המוצגות בתערוכה.
פעילות לילדים
שבת, 11.10.25 בשעה 11:00
סדנת יצירה לילדים בסוכת בוסתנא
סדנא בטכניקה עתיקה־חדשה של קליעת שרשראות עלים מחומרי גלם טבעיים וצמחים. בואו ליהנות מהנוף, לקשט את עצמכם בטבע מקומי ולקחת חלק בעבודת ידיים נהדרת ויצירתית בהנחיית מעיין ברקוביץ׳.
עלות כרטיס 15 ש״ח, תשלום והרשמה מראש באתר סדנאות האמנים
סדנת ציור לכל המשפחה
ראשון, 12.10.25 בשעה 11:00
סדנת ציור בצבעי מים
האמן טל סימון ינחה סדנא של התבוננות בנוף שמסביב לגג סדנאות האמנים וציור בצבעי מים. בואו לאחוז במכחול וללמוד על שקיפות, טקסטורות ושילובי צבעים. כולל סיור לכל המשפחה בתערוכות הגלריה.
עלות כרטיס 15 ש״ח, תשלום והרשמה מראש באתר סדנאות האמנים

סיורי אמנות בחול המועד סוכות
ביתא – מרכז לאמנות ועיצוב בעיר
סדרת סיורים ייחודית המבקשת להציע פרספקטיבה אחרת על ירושלים. הסיורים יתמקדו בפסלים חבויים, במבנים המצויים בתהליכי השתנות, ביצירות איקוניות ובנקודות מבט שאינן נגישות לעין ביום־יום. סיורי האמנות של ביתא יחשפו את המגוון האמנותי של ירושלים, סצנות מתפתחות, חללים ייחודיים, יוזמות אמנותיות ופיסול חוצות בינלאומי.
פסליו הסמויים מן העין של ישראל הדני
חמישי, 9.10.25 בשעות 15:00–18:00
שישי, 10.10.25 בשעות 10:30–13:30
סיור בעקבות התערוכה “סוד הצורות” בגלריה חוצות וגלריה טדי, בשילוב ביקור בפסלים הפזורים ברחבי העיר.
אמנות על ציר הרכבת
חמישי, 9.10.25 בשעות 10:45–13:30
סיור המשלב נסיעה ברכבת הקלה והליכה רגלית, בעקבות יצירות אמנות בולטות בעיר – משאגאל דרך “המפלצת” ועוד.
אמנות בגן בלומפילד
שישי, 10.10.25 בשעות 10:30–12:30
סיור בלב ירושלים, בין פסלים של אמנים ישראלים ובינלאומיים המשתלבים במרחב הטבעי וההיסטורי.
יד חרוצים 4
שישי, 10.10.25 בשעות 10:30–13:00
מסע בתלפיות בעקבות השינוי האורבני־תרבותי של אחד האזורים הייחודיים בירושלים
מהרו להירשם
מספר המקומות מוגבל

אינוקצ’וק, ישראל הדני, אינוקצ’וק, 2018, אבן אפורה, 4 מטר, שכונת מורשה, ירושלים
סוכות במוזיאון אגם
מיש”ר 1 ראשון לציון
מוזיאון אגם מזמין אתכם לבילוי צבעוני, יצירתי ומלא קסם לכל המשפחה.
אירועים חווייתיים, פעילויות מגוונות, סיורים מודרכים וסדנאות יצירה קינטיות לילדים, והכל ברוח החג.
אירועי החג במוזיאון:
חמישי, 9.10.25 בשעה 12:00
“גורו זוזו” – מסיבת אוזניות סוחפת (מגיל 4 ואילך)
שבת, 11.10.25 בשעה 12:00
“מכתב הקסם” – הצגת מופת זוכת פרסים בינלאומיים (גילי 4–8)
ניתאי מגלה לראשונה את נפלאות הכתיבה ומחליט לכתוב מכתב לאמו.
המכתב יוצא למסע מרתק, בו הוא עובר אצל דמויות מגוונות, ומתגלגל בחזרה לידיו של ניתאי, בדיוק ברגע בחייו שבו הוא צריך אותו.
ההצגה הזוכה של פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים:
פרס ההצגה הטובה ביותר, פרס עיצוב הבמה, ציון לשבח על עיצוב הווידאו
לצד ההצגה תוכלו לשלב:
- סיור מודרך חווייתי למשפחות
- סדנת יצירה קינטית לילדים – ברוח החג
שני, 13.10.25
“גמצ’יק” – סיור תיאטרלי לקטנטנים (גילי 3–5)
03-5555-900 | yama.co.il
הזכות לשינויים שמורה

מתוך ההצגה מכתב הקסם, צילום: יוסי צבקר

אדר' עליאל קיי, שותפה עמיתה במשרד קיסלוב קיי ומרצה ותיקה במחלקה לאדריכלות, נבחרה לכהן כראש בית הספר לאדריכלות באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל בירושלים. קיי תחליף את פרופ' אדר' אלס ורבקל, שעמדה בראש בית הספר בשנים האחרונות.
קיי, בוגרת המחלקה בהצטיינות, משולבת בהוראה בבצלאל שנים רבות — תחילה כמרכזת ומנחת סטודיו שנה א', ובהמשך כמנחת סטודיו הפביליון. לצד עיסוקה בהוראה, היא פעילה בעשייה מקצועית רחבה: משרד קיסלוב קיי רשם זכיות בתחרויות מרכזיות, בהן תכנון קמפוס החינוך ברמת אפעל, בניין העירייה וכיכר העיר אילת, הפיתוח של האנגר 2+3 בנמל יפו, המרכז הקהילתי ברמת אביב הירוקה וקמפוס החינוך באור יהודה. קיי היא מן המקימים של "קבוצה וכו'", קבוצה יוצרת העוסקת באקטיביזם חברתי וחקר המרחב הציבורי. עבודותיה הוצגו בביאנלה הבינלאומית לאדריכלות ברוטרדם, בביאנלה לאדריכלות ואדריכלות נוף בבת ים, במוזיאון ישראל, בבית הנסן בירושלים ובמסגרות נוספות. זוכת פרס קרן אמריקה-ישראל ושני פרסי הצטיינות מטעם בצלאל.
מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית הודיע על רכישת שבע עבודות אמנות ישראלית לאוסף הקבע שלו, במימון קרן הרכישה על שם צילה ירון ז"ל. סך הרכישות לשנים 2025–2026 עמד על 200,000 ש"ח, ובהן עבודות של זיוה ילין, אלהם רוקני, אמירה זיאן, מיטל כץ מינרבו, חנאן אבו חוסיין, אפרת גל-נור וורד אהרונוביץ. 

